Ana içeriğe atla

Türkiye'nin Maldivleri

SALDA GÖLÜ
EN GÜZEL MAVİYLE KARŞILAŞMAK

Son zamanlarda popüler olan Türkiye’nin Maldivleri olarak nitelendirilen  en derin tatlı su gölü ve Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olarak kabul edilen Salda Gölü, beyaz kumulları ve turkuaz renkli suyuyla dikkatimizi çekmişti.Bir çok gezi sayfasında çok övüldüğü için acaba abartılıyor mu ,diye de düşünmedim değil. İzmir' den yola çıkıp  ortalama 4.30 saat gibi bir sürede Burdur'daki Salda gölüne ulaştık. Ağustos ayında çıktığımız bu yolculukta İzmir'in zeytin , Aydın'ın incir bahçelerinden geçerek Denizli'ye vardık. Denizli'de tekstil ürünleri tabelalarından sonra Yeşilova yönünü takip edip Salda Gölü'ne doğru yol aldık. Uzun bayram tatilinde insanların buraya akın ettiğini, çok kalabalık olduğunu ve her yerin çöp yığını haline geldiğini haberlerde görmüştük. Bu nedenle beklentiyi zaten küçük tutmuştuk, her şeye hazırlıklıydık.Salda'ya 30 dakika kala dümdüz tarlaların arasından köy yolundan hallice bir asfaltta yolumuza devam ettik. Göle doğru, yokuş aşağı indikçe bizi güzelliği ile kendine hayran bırakan en güzel MAVİYLE karşılaştık ve tüm yorgunluğumuz ve önyargımız bir anda kırılıverdi. Salda'da yer alan köye hiç uğramadan , merakla göle gittik. Daha önceki araştırmalarımda da görmüştüm zaten. Göl çevresi sit alanı da olduğu için göle yakın alanlarda konaklama için bir bina yok .-iyi ki  yok- Kalmak isteyenler köyde yer alan konaklama tesislerini tercih ediyor. Göle ulaştığımızda hiç de haberlerde bahsedildiği gibi çöp yığını yoktu şükür ki.Etrafında yemyeşil ağaçlarla kaplı bir alan , aşağıda Salda 'ya özgü beyaz kumlar vardı ve yine turkuaz rengi tertemiz killi suyu. Çeşitli aktivitelerin de yapılabildiği alanda gölde yüzmek isterseniz de , suda kil olduğu için yer yer  bataklık olan alanlarda dikkatli olmakta fayda var.








İçeriğindeki magnezyum, soda ve kil dolayısıyla bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuç veren, suyu sivilcelere iyi gelen göl, bu özellikleriyle de ilgi çekiyor. Yeşilova Belediyesi’nin ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki halk plajında, çadır ve ağaç evlerin yanı sıra karavan ve çadır kullananlar için de kamp alanları bulunuyor. Kuş gözlemleri, dalış ve bisiklet turları gibi imkanların da bulunmaktadır.


Gün doğumu,batımı ve gün içerisinde doğanın baş döndürücü güzelliklerinin tadını yaşayabileceğiniz  ülkemizin bir sürü güzelliğinden sadece birisi olan salda gölüne gitmenizi ve gece kamp kurup yıldızların tatlı ışığını izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolofi(kolet)

Kolofi(kolet Rize yöresi) Malzemeler: 1 paket Kuru maya 1litre ılık su Aldığı kadar un 1 çay kaşığı Şeker 1 tatlı kaşığı Tuz Yapılışı: Bir kapta ılık su ve mayayı çözüyoruz. Başka bir kaba un koyup ortasını havuz yapıyoruz. Ardından çözülmüş mayamızı havuzun içine döküyoruz. Tuz ve 1 çay kasığı kadar şeker ekliyoruz. Ardından hamurumuzu  yoğuruyoruz, yapışmaması için biraz su ile ellerimizi ıslatabiliriz. Hamurumuzu daire şeklinde oklava yardımıyla açıp kızgın yapıştırmaz az yağlı tavaya koyuyoruz. Alt üst pişirip  biraz kızarınca alıyoruz. Tereyağ ve mincimizi(tulum peyniri) üstüne koyup sıcak olarak servis edebilirsiniz. Not: Bu tarifin püf noktası Karadeniz'in doğal tereyağı ve Mincim adı verilen enfes tulum peyniridir.Kuru maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz.

Rol ekmek

Roll ekmek Malzemeler: 1 su b.su(ılık) 1 tatlı k.toz şeker 1 tatlı k.tuz 5 gr.toz maya 3 su b.un 3 yemek k.yoğurt Yapılışı: 1.Derin bir kaseye,ılık su,toz şeker,tuz ve toz maya ilave köpürünceye kadar karıştırın. 2.Başka bir kaseye un ilave edip,mayalı suyu içerisine döküp karıştırın ve yoğurun.Üzerine streç film ile kapatın ve oda sıcaklığında 30 dk. bekletin. 3.Hamuru 6 eşit parçaya bölüp,zemini yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine yerleştirin. 4.Hamurların üzerlerine kesikler atıp,yoğurt sürün ve bir tutam un serpin. 5.Önceden 180 dereceye kadar  ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (30-35 dk) pişirin.

Dana Paillard

YABAN MANTARI SOSU İstiridye mantarı Kültür mantarı Baby ıspanak Tuz Karabiber Krema Nişasta Zeytinyağı PATATES PÜRESİ Patates Tuz Karabiber Tane hardal Tereyağı SEBZE SOTESİ Kırmızı biber Yeşil biber Baby ıspanak Havuç Kabak Soya filizi ETİN MARINESI İÇİN Kontrafile Tane karabiber Kimyon Soya sosu Balzamik sirke Limon Zeytinyağı YAPILIŞI Öncelikle mantarlarımızı doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz.Ispanakları ekliyoruz,ıspanakları koyduktan sonra kremayı koyuyoruz,tuz ve karabiber atıyoruz sonra nişastayı suyla açıp Sosa ekliyoruz.Biraz çektikten sonra ocaktan alıyoruz. SEBZE SOTESİ İÇİN; Bütün malzemelerimizi jülyen doğruyoruz.Daha sonra tavaya yağ koyup biberleri atıyoruz.Biberler sotelendikten sonra sırasıyla havuç,kabak ve soya filizini ekliyoruz.Tuzunu ekleyip ocaktan alıyoruz. PÜRE İÇİN;Pataesleri haşlayıp blendırdan geçiriyoruz sonra tereyağı,tane hardal,karabiber,tuzunu ekliyoruz. Marine yaptığımız eti ızgara tavada pişiriyoruz dah...

Etiketler

Daha fazla göster