Ana içeriğe atla

Kılıç Ali Paşa Cami


Kılıç Ali Paşa Cami
Rivayet odur ki, Kılıç Ali Paşa kendi adına bir külliye yapmak arzusundadır ve ilgili makamlardan bir yer ister. Burada kendisinden hoşnut olmayan makam sahibi/sahipleri “O kaptan-ı Derya değil mi, bütün denizler onun değil mi? Varsın camisini denize yapsın.” deyip işi uzatırlar. Bunun üzerine Paşa “madem denizler benim, ben de burayı doldurur ve külliyemi buraya yaparım” der ve denizin bir kısmını doldurur, doldurduğu yere de külliyeyi inşa ettirir. Bu konu ile okuduğum bir kitapta Paşaya “git camini denize yap” diyen kişi olarak Sultan III. Murad geçmektedir. Bir Sultanın donanma komutanına bu cevabı vermesi için o gözden çıkarmış olması gerekir ki elimizde böyle bir bilgi yoktur.

Yukarıda anlatıldığı üzere caminin daha doğrusu külliyenin banisi Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa’dır. Kaptan-ı Derya günümüzün donanma komutanıdır. Mimarı ise Mimar Sinan’dır. Bununla birlikte Osmanlı döneminde yazılı bazı kitaplarda külliyenin medresesi, Mimar Sinan’ın yaptığı eserler arasında geçmez.

Bu duruma tarihçilerin yorumu, esere Mimar Sinan’ın başlaması ve vefatından sonra da başka bir mimar tarafından tamamlanması şeklindedir.
Kılıç Ali Paşa 16. yüzyılın ünlü denizcilerindedir. Kaptan-ı Derya olmadan önce Uluç Ali Paşa olarak bilinirdi. 1572 – 1587 yılları arasında yaklaşık 15 yıl boyunca kaptan-ı derya olarak hem II. Selim ve hem de III. Murad devrinde Osmanlı Donanması’nda görev almıştır. 1587 yılında da vefat etmiştir.

Kılıç Ali Paşa’nın aslı İtalyan’dır. Gençliğinde papaz olmak için gemi ile Napoli’ye giderken Osmanlı korsanları tarafından esir alınmıştır. Daha sonraki yıllarda Müslüman olur, denizlere açılarak korsanlık yapmaya başlar ve Uluç adını alır. Zamanında “Uluç” adı, Arap olmayan korsanlara verilen bir isimdi. 1548 yılında Turgut Reis ile birlikte Osmanlı’ya doğrudan hizmet etmeye başlar. Kazandığı savaşlar nedeniyle gösterdiği yararlılıkların ardından, İnebahtı Savaşı’ndaki yenilgi sonrasında donanma komutanı yani kaptan-ı derya olarak atanmıştır. İnebahtı Savaşı Kılıç Ali Paşa’nın aklınızda kalmasını sağlayacak çok önemli bir savaştır. Türk Denizcilik Tarihi açısından son derece önemli olan bu zaferi “Biz sizin kolunuzu kestik, siz ise bizim sakalımızı” diye özetlesek herhalde yanlış olmaz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolofi(kolet)

Kolofi(kolet Rize yöresi) Malzemeler: 1 paket Kuru maya 1litre ılık su Aldığı kadar un 1 çay kaşığı Şeker 1 tatlı kaşığı Tuz Yapılışı: Bir kapta ılık su ve mayayı çözüyoruz. Başka bir kaba un koyup ortasını havuz yapıyoruz. Ardından çözülmüş mayamızı havuzun içine döküyoruz. Tuz ve 1 çay kasığı kadar şeker ekliyoruz. Ardından hamurumuzu  yoğuruyoruz, yapışmaması için biraz su ile ellerimizi ıslatabiliriz. Hamurumuzu daire şeklinde oklava yardımıyla açıp kızgın yapıştırmaz az yağlı tavaya koyuyoruz. Alt üst pişirip  biraz kızarınca alıyoruz. Tereyağ ve mincimizi(tulum peyniri) üstüne koyup sıcak olarak servis edebilirsiniz. Not: Bu tarifin püf noktası Karadeniz'in doğal tereyağı ve Mincim adı verilen enfes tulum peyniridir.Kuru maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz.

Rol ekmek

Roll ekmek Malzemeler: 1 su b.su(ılık) 1 tatlı k.toz şeker 1 tatlı k.tuz 5 gr.toz maya 3 su b.un 3 yemek k.yoğurt Yapılışı: 1.Derin bir kaseye,ılık su,toz şeker,tuz ve toz maya ilave köpürünceye kadar karıştırın. 2.Başka bir kaseye un ilave edip,mayalı suyu içerisine döküp karıştırın ve yoğurun.Üzerine streç film ile kapatın ve oda sıcaklığında 30 dk. bekletin. 3.Hamuru 6 eşit parçaya bölüp,zemini yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine yerleştirin. 4.Hamurların üzerlerine kesikler atıp,yoğurt sürün ve bir tutam un serpin. 5.Önceden 180 dereceye kadar  ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (30-35 dk) pişirin.

Dana Paillard

YABAN MANTARI SOSU İstiridye mantarı Kültür mantarı Baby ıspanak Tuz Karabiber Krema Nişasta Zeytinyağı PATATES PÜRESİ Patates Tuz Karabiber Tane hardal Tereyağı SEBZE SOTESİ Kırmızı biber Yeşil biber Baby ıspanak Havuç Kabak Soya filizi ETİN MARINESI İÇİN Kontrafile Tane karabiber Kimyon Soya sosu Balzamik sirke Limon Zeytinyağı YAPILIŞI Öncelikle mantarlarımızı doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz.Ispanakları ekliyoruz,ıspanakları koyduktan sonra kremayı koyuyoruz,tuz ve karabiber atıyoruz sonra nişastayı suyla açıp Sosa ekliyoruz.Biraz çektikten sonra ocaktan alıyoruz. SEBZE SOTESİ İÇİN; Bütün malzemelerimizi jülyen doğruyoruz.Daha sonra tavaya yağ koyup biberleri atıyoruz.Biberler sotelendikten sonra sırasıyla havuç,kabak ve soya filizini ekliyoruz.Tuzunu ekleyip ocaktan alıyoruz. PÜRE İÇİN;Pataesleri haşlayıp blendırdan geçiriyoruz sonra tereyağı,tane hardal,karabiber,tuzunu ekliyoruz. Marine yaptığımız eti ızgara tavada pişiriyoruz dah...

Etiketler

Daha fazla göster