BÜTÜN TAVUĞU NASIL AYIKLARIZ?
İlk olarak kesme tahtasının altına ıslak bir bez koyun, tahta sağlam bir şekilde yerinde dursun. İkinci olarak ucu tırtıklı olmayan ve keskin bir bıçağınız olmalı.
Piliç Topkapı için tavuk açma işine kanatlarından başlıyoruz. Kanadın dibinden başlayarak, orta boğumuna kadar kanat kemiği açıkta kalacak şekilde kesiyoruz.Kanadın geri kalan kısmını tavuk suyu çıkarma işlemi için kenara ayırıyoruz. Tavuk büyün haldeyken diğer kanat için de aynı işlemi uygulayın. Bu işlemleri yaparken daha etkili sonuç almak için derinin bütünlüğünü koruyoruz. Daha sonra tavuğu sırt üstü getirip göğüsün ortasındaki kemiğin etrafından uzunlamasına iki defa pay alarak kesip kemiği ortaya çıkarıyoruz. Bu çıkan kemiği bıçakla takip ederek sırtındaki omurga kemiğine kadar kesip işlemi burada bitiriyoruz. Bu işlem neticesinde tavuğun yarım bonfilesini de kenara ayırarak but kemiğini çıkarma işlemine geçiyoruz. Butun ayağa yakın ince yerinden başlayarak kemiği yukarıya kadar açığa çıkarıyoruz. Sonraki aşamada kemiği yukarıdan tavuğun ayak kısmına doğru çıkarıyoruz. Fazla yağlarından ve derisinden de ayıklayarak tavuğu dövme işlemi için hazır hale getiriyoruz. Tavuğun diğer yarısı için de aynı işlemi uygulayınız. Ortaya çıkan kemikleri, kanat uçlarını bir tencereye alıp soğuk su , soğan ,defne yaprağı , kereviz sapı, tane karabiber ilavesi ile tavuk suyu çıkarıyoruz.
İlk olarak kesme tahtasının altına ıslak bir bez koyun, tahta sağlam bir şekilde yerinde dursun. İkinci olarak ucu tırtıklı olmayan ve keskin bir bıçağınız olmalı.
Piliç Topkapı için tavuk açma işine kanatlarından başlıyoruz. Kanadın dibinden başlayarak, orta boğumuna kadar kanat kemiği açıkta kalacak şekilde kesiyoruz.Kanadın geri kalan kısmını tavuk suyu çıkarma işlemi için kenara ayırıyoruz. Tavuk büyün haldeyken diğer kanat için de aynı işlemi uygulayın. Bu işlemleri yaparken daha etkili sonuç almak için derinin bütünlüğünü koruyoruz. Daha sonra tavuğu sırt üstü getirip göğüsün ortasındaki kemiğin etrafından uzunlamasına iki defa pay alarak kesip kemiği ortaya çıkarıyoruz. Bu çıkan kemiği bıçakla takip ederek sırtındaki omurga kemiğine kadar kesip işlemi burada bitiriyoruz. Bu işlem neticesinde tavuğun yarım bonfilesini de kenara ayırarak but kemiğini çıkarma işlemine geçiyoruz. Butun ayağa yakın ince yerinden başlayarak kemiği yukarıya kadar açığa çıkarıyoruz. Sonraki aşamada kemiği yukarıdan tavuğun ayak kısmına doğru çıkarıyoruz. Fazla yağlarından ve derisinden de ayıklayarak tavuğu dövme işlemi için hazır hale getiriyoruz. Tavuğun diğer yarısı için de aynı işlemi uygulayınız. Ortaya çıkan kemikleri, kanat uçlarını bir tencereye alıp soğuk su , soğan ,defne yaprağı , kereviz sapı, tane karabiber ilavesi ile tavuk suyu çıkarıyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder