Ana içeriğe atla

Tavuk Ayıklama

BÜTÜN TAVUĞU NASIL AYIKLARIZ?



İlk olarak kesme tahtasının altına ıslak bir bez koyun, tahta sağlam bir şekilde yerinde dursun. İkinci olarak ucu tırtıklı olmayan ve keskin bir bıçağınız olmalı.
Piliç Topkapı için tavuk açma işine kanatlarından başlıyoruz. Kanadın dibinden başlayarak, orta boğumuna kadar kanat kemiği açıkta kalacak şekilde kesiyoruz.Kanadın  geri kalan kısmını tavuk suyu çıkarma işlemi için kenara ayırıyoruz. Tavuk büyün haldeyken diğer kanat için de aynı işlemi uygulayın. Bu işlemleri yaparken daha etkili sonuç almak için derinin bütünlüğünü koruyoruz. Daha sonra tavuğu sırt üstü getirip göğüsün ortasındaki kemiğin etrafından uzunlamasına iki defa pay alarak kesip kemiği ortaya çıkarıyoruz. Bu çıkan kemiği bıçakla takip ederek sırtındaki omurga kemiğine kadar kesip işlemi burada bitiriyoruz. Bu işlem neticesinde tavuğun yarım bonfilesini de kenara ayırarak but kemiğini çıkarma işlemine geçiyoruz. Butun ayağa yakın ince yerinden başlayarak kemiği yukarıya kadar açığa çıkarıyoruz. Sonraki aşamada  kemiği yukarıdan tavuğun ayak kısmına doğru çıkarıyoruz. Fazla yağlarından ve derisinden de ayıklayarak tavuğu dövme işlemi için hazır hale getiriyoruz. Tavuğun diğer yarısı için de aynı işlemi uygulayınız. Ortaya çıkan kemikleri, kanat uçlarını bir tencereye alıp soğuk su , soğan ,defne yaprağı , kereviz sapı, tane karabiber ilavesi ile tavuk suyu çıkarıyoruz.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolofi(kolet)

Kolofi(kolet Rize yöresi) Malzemeler: 1 paket Kuru maya 1litre ılık su Aldığı kadar un 1 çay kaşığı Şeker 1 tatlı kaşığı Tuz Yapılışı: Bir kapta ılık su ve mayayı çözüyoruz. Başka bir kaba un koyup ortasını havuz yapıyoruz. Ardından çözülmüş mayamızı havuzun içine döküyoruz. Tuz ve 1 çay kasığı kadar şeker ekliyoruz. Ardından hamurumuzu  yoğuruyoruz, yapışmaması için biraz su ile ellerimizi ıslatabiliriz. Hamurumuzu daire şeklinde oklava yardımıyla açıp kızgın yapıştırmaz az yağlı tavaya koyuyoruz. Alt üst pişirip  biraz kızarınca alıyoruz. Tereyağ ve mincimizi(tulum peyniri) üstüne koyup sıcak olarak servis edebilirsiniz. Not: Bu tarifin püf noktası Karadeniz'in doğal tereyağı ve Mincim adı verilen enfes tulum peyniridir.Kuru maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz.

Rol ekmek

Roll ekmek Malzemeler: 1 su b.su(ılık) 1 tatlı k.toz şeker 1 tatlı k.tuz 5 gr.toz maya 3 su b.un 3 yemek k.yoğurt Yapılışı: 1.Derin bir kaseye,ılık su,toz şeker,tuz ve toz maya ilave köpürünceye kadar karıştırın. 2.Başka bir kaseye un ilave edip,mayalı suyu içerisine döküp karıştırın ve yoğurun.Üzerine streç film ile kapatın ve oda sıcaklığında 30 dk. bekletin. 3.Hamuru 6 eşit parçaya bölüp,zemini yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine yerleştirin. 4.Hamurların üzerlerine kesikler atıp,yoğurt sürün ve bir tutam un serpin. 5.Önceden 180 dereceye kadar  ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (30-35 dk) pişirin.

Profiterol

Profiterol Malzemeler 125 gr margarin  150 gr un 1 tatlı kaşığı şeker  1 su bardağı su  1 fiske tuz  4 yumurta  1paket vanilya Yapılışı Margarin küp küp doğranır, suyla ocakta kaynatmadan hafif pişmeye başlayana kadar ısıtılır. Aynı zamanda tuzu ve şekeri de eklenir.  Ardından un eklenir, vanilya eklenir. tahta kaşıkla karıştırılarak hamur haline getirilir.  Hamur ılıyınca yumurtalar teker teker kırılıp hamura yedirilir. sıkma torbasına alınan hamur  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine helezonlu şekiller halinde sıkılır. 170 derecedeki fırında üstü pembeleşinceye ve kabarıncaya kadar pişirilir. Pastacı kreması sıkma torbasına veya uygun bir araca doldurulur ve pişirdiğimiz profiterol hamurlarına(pataşu) sıkılır. İsterse pastacı kremasına esansta(çilek,limon,vanilya) konulabilir. Üzerine çikolatalı sos, karamel sos, dökülerek servis edilir. Çikolata sosunun yapılışı: 1 adet yumurta sarısı 1 su bardağı şe...

Etiketler

Daha fazla göster