Ana içeriğe atla

Küplü Hamam

1400'lü yılların başlarında Mahmut isminde bir çiftçi, Bergama’nın Tekke boğazı tarafındaki tarlasını sürerken içi altın dolu üç büyük yekpare oyulmuş küp bulur. Bergamalı çiftçi bu altınların devlete ait olduğunu düşünüp Küpleri yetkililerine bildirir. Üç küp Osmanlının başkenti Bursa’ya gönderilir. O zamanlar II. Murad tahttadır. Padişah Bergamalı çiftçinin bu davranışından etkilenerek;

-“İki küpü bizim, bir küp senin, hangisini istersen al” der
Çiftçi: - “Madem ki altınlar için buyruk yoktur o halde şu ağzı kırık küpü bana kalsın der”.

II Murad Çiftçinin altınları da kabul etmemesine çok duygulanır. Çiftçiyi paşalık ünvanı ve Bergama’da büyük bir arazi ile ödüllendirir.

Üç küpten daha yüksek, dış yüzeyi pürüzsüz ve söbü şekilli olan ikisi de başkentte kalır. O iki uzun küp bugün Ayasofya'dadır.
Zenginleşen Bergamalı çiftçinin oğulları sonradan hamam inşa ettirirler ve bu küpü de başköşeye yerleştirirler. Hamam o günden sonra Küplü Hamam olarak bilinir. Yaklaşık dört yüzyıl boyunca küp hamamın başköşesinde durur ama 17 ve 18. yüzyıllarda Bergama'ya gelen Avrupalı gezginler küpü fark ederler ve satın almak için hamam sahiplerine para teklif ederler. Bergamalılar dede yadigarına sahip çıkıp küpü satmazlar. Fakat Osmanlının en modernist padişahlarından olan II. Mahmut bu küpü isteyen bir Fransız'ı kırmaz ve Paşa’nın torunlarına bir ferman gönderip küpün derhal Fransız’a verilmesini emreder.

Bergama Krallığının başkenti Bergama'da bin yıldan daha fazla boyunca toprak altında kalan, bulunduktan sonra kısa bir süre Osmanlının başkentini ziyaret eden ama tekrar Bergama'ya gelen ve dört yüzyıl boyunca bir hamamı süsleyen küp artık Fransa'nın başkenti Paris'e ulaşmıştır.

Bugün Louvre Müzesinin nadide eserleri arasındadır. Paris'e yolunuz düşerse Louvre'a uğrayın, Bergamalıların uğruna servet değerindeki teklifleri geri çevirdiği   Küplü Hamamın küpünün yanına vardığınızda derin bir iç çekin...!!!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolofi(kolet)

Kolofi(kolet Rize yöresi) Malzemeler: 1 paket Kuru maya 1litre ılık su Aldığı kadar un 1 çay kaşığı Şeker 1 tatlı kaşığı Tuz Yapılışı: Bir kapta ılık su ve mayayı çözüyoruz. Başka bir kaba un koyup ortasını havuz yapıyoruz. Ardından çözülmüş mayamızı havuzun içine döküyoruz. Tuz ve 1 çay kasığı kadar şeker ekliyoruz. Ardından hamurumuzu  yoğuruyoruz, yapışmaması için biraz su ile ellerimizi ıslatabiliriz. Hamurumuzu daire şeklinde oklava yardımıyla açıp kızgın yapıştırmaz az yağlı tavaya koyuyoruz. Alt üst pişirip  biraz kızarınca alıyoruz. Tereyağ ve mincimizi(tulum peyniri) üstüne koyup sıcak olarak servis edebilirsiniz. Not: Bu tarifin püf noktası Karadeniz'in doğal tereyağı ve Mincim adı verilen enfes tulum peyniridir.Kuru maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz.

Rol ekmek

Roll ekmek Malzemeler: 1 su b.su(ılık) 1 tatlı k.toz şeker 1 tatlı k.tuz 5 gr.toz maya 3 su b.un 3 yemek k.yoğurt Yapılışı: 1.Derin bir kaseye,ılık su,toz şeker,tuz ve toz maya ilave köpürünceye kadar karıştırın. 2.Başka bir kaseye un ilave edip,mayalı suyu içerisine döküp karıştırın ve yoğurun.Üzerine streç film ile kapatın ve oda sıcaklığında 30 dk. bekletin. 3.Hamuru 6 eşit parçaya bölüp,zemini yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine yerleştirin. 4.Hamurların üzerlerine kesikler atıp,yoğurt sürün ve bir tutam un serpin. 5.Önceden 180 dereceye kadar  ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (30-35 dk) pişirin.

Dana Paillard

YABAN MANTARI SOSU İstiridye mantarı Kültür mantarı Baby ıspanak Tuz Karabiber Krema Nişasta Zeytinyağı PATATES PÜRESİ Patates Tuz Karabiber Tane hardal Tereyağı SEBZE SOTESİ Kırmızı biber Yeşil biber Baby ıspanak Havuç Kabak Soya filizi ETİN MARINESI İÇİN Kontrafile Tane karabiber Kimyon Soya sosu Balzamik sirke Limon Zeytinyağı YAPILIŞI Öncelikle mantarlarımızı doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz.Ispanakları ekliyoruz,ıspanakları koyduktan sonra kremayı koyuyoruz,tuz ve karabiber atıyoruz sonra nişastayı suyla açıp Sosa ekliyoruz.Biraz çektikten sonra ocaktan alıyoruz. SEBZE SOTESİ İÇİN; Bütün malzemelerimizi jülyen doğruyoruz.Daha sonra tavaya yağ koyup biberleri atıyoruz.Biberler sotelendikten sonra sırasıyla havuç,kabak ve soya filizini ekliyoruz.Tuzunu ekleyip ocaktan alıyoruz. PÜRE İÇİN;Pataesleri haşlayıp blendırdan geçiriyoruz sonra tereyağı,tane hardal,karabiber,tuzunu ekliyoruz. Marine yaptığımız eti ızgara tavada pişiriyoruz dah...

Etiketler

Daha fazla göster