Ana içeriğe atla

Kuru Dolma

DOLMA (NEFŞİN)

Malzemeler

10 adet kuru dolma biberi
10 adet kuru patlıcan
10 adet kuru kabak
200 gr asma yaprağı/lahana/pazı

İç Harç

1 Demet maydanoz
2adet sivri biber
2 adet domates
1yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı domates salçası
1yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 su bardağı pirinç
1/2 kg ince doğranmış (zırhdan çekilmiş) kuzu kol
1 su bardağı zeytin yağı
Ağustos ayında damlarda balkonlarda güneşte kurutulmuş eşsiz renklere sahip kuru Sebzeler kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. kabak ve biber kuruları renklerinin kararmaması için patlıcan dan ayrı haşlanır süzgece alınır bol suyla yıkanır.

HAZIRLANIŞI

sumak bir kase soğuk suda ıslatılır iç harç için etler çok ufak kuşbaşı doğranır, ince doğranmış soğan tuz ve karabiberle ovuşturulur, küçük doğranmış sivri biber, domates, maydanoz salça ,baharat ve yağ eklenerek iç hazırlanır. Yıkamış pirinç ilave edilir. Kuru dolmalıklar bir iki santim boş kalacak şekilde içi harçla doldurulur. Ağız kısımlarından iç içe geçirilir. Patlıcan biberle veya  kabakla farklı türden olanlarla birleştirdiler tencereye yanyana dizilir. sıkıştırılarak boşluk bırakılmaz üstlerinde pirinç kalmışsa ayıklanır. Dolma üzerine düz bir tabak kapatılarak ateşe konulur. Üzerini iki parmak geçecek kadar kaynar su ilave edilir. Kapağı kapatılıp önce yüksek sonra orta ateşte 35-40 dakika kaynatılır. İlk on beş dakikadan sonra sumak suyu eklenir.Pirinçleri tane tane olmalıdır.15-20 dakika dinlendirilip servis edilir.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolofi(kolet)

Kolofi(kolet Rize yöresi) Malzemeler: 1 paket Kuru maya 1litre ılık su Aldığı kadar un 1 çay kaşığı Şeker 1 tatlı kaşığı Tuz Yapılışı: Bir kapta ılık su ve mayayı çözüyoruz. Başka bir kaba un koyup ortasını havuz yapıyoruz. Ardından çözülmüş mayamızı havuzun içine döküyoruz. Tuz ve 1 çay kasığı kadar şeker ekliyoruz. Ardından hamurumuzu  yoğuruyoruz, yapışmaması için biraz su ile ellerimizi ıslatabiliriz. Hamurumuzu daire şeklinde oklava yardımıyla açıp kızgın yapıştırmaz az yağlı tavaya koyuyoruz. Alt üst pişirip  biraz kızarınca alıyoruz. Tereyağ ve mincimizi(tulum peyniri) üstüne koyup sıcak olarak servis edebilirsiniz. Not: Bu tarifin püf noktası Karadeniz'in doğal tereyağı ve Mincim adı verilen enfes tulum peyniridir.Kuru maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz.

Rol ekmek

Roll ekmek Malzemeler: 1 su b.su(ılık) 1 tatlı k.toz şeker 1 tatlı k.tuz 5 gr.toz maya 3 su b.un 3 yemek k.yoğurt Yapılışı: 1.Derin bir kaseye,ılık su,toz şeker,tuz ve toz maya ilave köpürünceye kadar karıştırın. 2.Başka bir kaseye un ilave edip,mayalı suyu içerisine döküp karıştırın ve yoğurun.Üzerine streç film ile kapatın ve oda sıcaklığında 30 dk. bekletin. 3.Hamuru 6 eşit parçaya bölüp,zemini yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine yerleştirin. 4.Hamurların üzerlerine kesikler atıp,yoğurt sürün ve bir tutam un serpin. 5.Önceden 180 dereceye kadar  ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (30-35 dk) pişirin.

Dana Paillard

YABAN MANTARI SOSU İstiridye mantarı Kültür mantarı Baby ıspanak Tuz Karabiber Krema Nişasta Zeytinyağı PATATES PÜRESİ Patates Tuz Karabiber Tane hardal Tereyağı SEBZE SOTESİ Kırmızı biber Yeşil biber Baby ıspanak Havuç Kabak Soya filizi ETİN MARINESI İÇİN Kontrafile Tane karabiber Kimyon Soya sosu Balzamik sirke Limon Zeytinyağı YAPILIŞI Öncelikle mantarlarımızı doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz.Ispanakları ekliyoruz,ıspanakları koyduktan sonra kremayı koyuyoruz,tuz ve karabiber atıyoruz sonra nişastayı suyla açıp Sosa ekliyoruz.Biraz çektikten sonra ocaktan alıyoruz. SEBZE SOTESİ İÇİN; Bütün malzemelerimizi jülyen doğruyoruz.Daha sonra tavaya yağ koyup biberleri atıyoruz.Biberler sotelendikten sonra sırasıyla havuç,kabak ve soya filizini ekliyoruz.Tuzunu ekleyip ocaktan alıyoruz. PÜRE İÇİN;Pataesleri haşlayıp blendırdan geçiriyoruz sonra tereyağı,tane hardal,karabiber,tuzunu ekliyoruz. Marine yaptığımız eti ızgara tavada pişiriyoruz dah...

Etiketler

Daha fazla göster