Ana içeriğe atla

Mehmet Akif'in Mektupları

          Mehmet Akif'in Mektupları



"Müşkili nist ki âsân neşeved
Merdiven bayed ki her âsân neşeved"

(Bir kimse korkmadıktan sonra, halledilmeyecek müşkülü kalmaz.)

  Bu eser her zaman merak edilen ilginç yaşam öyküsü ile güncelliğini koruyan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ailesi ve yakın dostlarına yazdığı mektuplardan oluşmaktadır.Mektupları okudukça Akif'in kişiliği, samimiyeti, yaşadıkları, maddi sıkıntıları, edebi gayesi ve yazı aşamaları vb. durumlar hakkında fikir sahibi oluyoruz.

" Ulvi gayelere müteveccih bulunan emekler hicrana uğraşa da hüsrana uğramaz."

   Beni en çok şaşırtan kısım oğlu Emin ile ilgili yazıları idi. Akif yakın dostu Fuat Şemsi'ye yazdığı mektupta kendisi Mısır' da iken İstanbul' da olan oğlu Emin'i kontrol etmesi hususunda ricada bulunuyor. Hatta Emin için " Oğlan ahmaktır. Senelerden beri uğraştığım halde yalan söylemekten vazgeçiremedim. Yarım saat sonra meydana çıkacak yalanlarla işini görebileceğine inanan sersemlerden..." diyerek dert yanıyor. Emin'i babası bir müddet Mısır' a yanına alır. Emin, 1934 yılında İstanbul'a geri döner ve askere gider. Askerdeyken de çeşitli sıkıntılar yaşar. Bir türlü doğru yolu benimsemediği söylenen Emin bir avare olur. Bir süre akıl hastanesinde kalır. Daha sonra babasının bazı dostlarının yardımı ile Bursa Karacabey'de sakin bir hayat sürmeye başlar hatta evlenir. Bu sakin hayatı çok uzun sürmez, eşini de kaybeder ve tekrar İstanbul'a gelir. Burada eski düzensiz yaşantısı devam eder. 8 Şubat 1967'de Emin Ersoy'un ölüsünün Beşiktaş'ta kamyon içinde bulunduğu gazetelerde yazar. Milli şairimizin oğlunun bu şekilde son bulan hazin hikayesi insanları derinden etkiler.

   Bu eserde Akif'in ailesine yazdığı mektupların yanında Mahir İz ile olan yazışmaları da çoktu. Mektuplarda kendisi de zor şartlar altında iken bile nasıl çevresine yardımcı olmaya çalıştığını görüyoruz.

   Her cümlesi dolu dolu güzel bir lisan ile dilimizin inceliklerini hissettiğimiz mektuplardan oluşan bu eseri severek okudum ve milli şairimizi daha yakından tanıma imkanı buldum. Akif'in Prenses Emine Abbas Halim Hanımefendi'ye yazdığı mektupta dünyada en beğendiğim söz dediği şiirle noktalıyorum.
" Ne yare yaradı cismim, ne bana, bilmem hiç,
İlahi, ben bu bir avuç türabı neyleyeyim?"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolofi(kolet)

Kolofi(kolet Rize yöresi) Malzemeler: 1 paket Kuru maya 1litre ılık su Aldığı kadar un 1 çay kaşığı Şeker 1 tatlı kaşığı Tuz Yapılışı: Bir kapta ılık su ve mayayı çözüyoruz. Başka bir kaba un koyup ortasını havuz yapıyoruz. Ardından çözülmüş mayamızı havuzun içine döküyoruz. Tuz ve 1 çay kasığı kadar şeker ekliyoruz. Ardından hamurumuzu  yoğuruyoruz, yapışmaması için biraz su ile ellerimizi ıslatabiliriz. Hamurumuzu daire şeklinde oklava yardımıyla açıp kızgın yapıştırmaz az yağlı tavaya koyuyoruz. Alt üst pişirip  biraz kızarınca alıyoruz. Tereyağ ve mincimizi(tulum peyniri) üstüne koyup sıcak olarak servis edebilirsiniz. Not: Bu tarifin püf noktası Karadeniz'in doğal tereyağı ve Mincim adı verilen enfes tulum peyniridir.Kuru maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz.

Rol ekmek

Roll ekmek Malzemeler: 1 su b.su(ılık) 1 tatlı k.toz şeker 1 tatlı k.tuz 5 gr.toz maya 3 su b.un 3 yemek k.yoğurt Yapılışı: 1.Derin bir kaseye,ılık su,toz şeker,tuz ve toz maya ilave köpürünceye kadar karıştırın. 2.Başka bir kaseye un ilave edip,mayalı suyu içerisine döküp karıştırın ve yoğurun.Üzerine streç film ile kapatın ve oda sıcaklığında 30 dk. bekletin. 3.Hamuru 6 eşit parçaya bölüp,zemini yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine yerleştirin. 4.Hamurların üzerlerine kesikler atıp,yoğurt sürün ve bir tutam un serpin. 5.Önceden 180 dereceye kadar  ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (30-35 dk) pişirin.

Dana Paillard

YABAN MANTARI SOSU İstiridye mantarı Kültür mantarı Baby ıspanak Tuz Karabiber Krema Nişasta Zeytinyağı PATATES PÜRESİ Patates Tuz Karabiber Tane hardal Tereyağı SEBZE SOTESİ Kırmızı biber Yeşil biber Baby ıspanak Havuç Kabak Soya filizi ETİN MARINESI İÇİN Kontrafile Tane karabiber Kimyon Soya sosu Balzamik sirke Limon Zeytinyağı YAPILIŞI Öncelikle mantarlarımızı doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz.Ispanakları ekliyoruz,ıspanakları koyduktan sonra kremayı koyuyoruz,tuz ve karabiber atıyoruz sonra nişastayı suyla açıp Sosa ekliyoruz.Biraz çektikten sonra ocaktan alıyoruz. SEBZE SOTESİ İÇİN; Bütün malzemelerimizi jülyen doğruyoruz.Daha sonra tavaya yağ koyup biberleri atıyoruz.Biberler sotelendikten sonra sırasıyla havuç,kabak ve soya filizini ekliyoruz.Tuzunu ekleyip ocaktan alıyoruz. PÜRE İÇİN;Pataesleri haşlayıp blendırdan geçiriyoruz sonra tereyağı,tane hardal,karabiber,tuzunu ekliyoruz. Marine yaptığımız eti ızgara tavada pişiriyoruz dah...

Etiketler

Daha fazla göster