Ev Yapımı Doğal Sirke
Şekerli tüm meyvelerle sirke yapılabiliyor. Özellikle elma ve üzüm çok sık yapılan türleri. Elma ve üzümün yanı sıra biz ayva, nar, dağ çileği, muşmula, erik, kuşburnu, böğürtlen,alıç, Trabzon hurması, limon ve portakal ile de çeşitli sirkeler yaptık. Sirke yaptığımız meyvenin ilaçsız ve doğal olmasına dikkat ettik.
Sirke yapımında kullanılan malzemeler
*İstenilen doğal meyveler
*İçme suyu ( çeşmeden klorlu su olmayacak.)
* Sirke anası ( İlk sirke yapımında sirke anası bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Sirke anası sirkenin daha hızlı ve kolay mayalanmasını sağlamaktadır. Ancak sirke yaparken şart değildir. İlk önce sirkenizi sirke anası olmadan da kurabilirsiniz. Sirkeniz oluştuğunda üstünde biriken jel kıvamındaki parlak dokuyu saklayıp daha sonraki sirkelerinizde maya olarak kullanabilirsiniz.)
*1 tk bal ( Şekeri az olan meyvelerde eklemek gerekir. Sirke oluşurken içindeki bakteriler ihtiyaç duyduğu şekeri meyvenin şekeri az ise buradan karşılayabilir.)
* 1 tk nohut veya bulgur ( şart değil ama yine de mayalanmasını hızlandırmaktadır.
* 1/2 çay bardağı doğal sirke ( varsa şart değil.)
*Cam kavanoz
*Tahta kaşık
*Tülbent ve paket lastiği
Yapılışı
Öncelikle meyveler çok güzel bir şekilde yıkanır. Cam kavanozun 1/3 ü kadar meyve ve geri kalanına da su eklenir. Yine varsa sirke anası, doğal sirke, bal, nohut ve bulgur karışıma eklenir. Tahta kaşıkla karıştırılır. Cam kavanozun ağzı kapakla kesinlikle kapatılmaz. Sirke oluşumu için hava alması gerektiğinden üstü tülbent ile örtülür ve paket lastiği ile sabitlendirilir. Doğrudan ışık almayan 25-30 derece oda sıcaklığında bir yerde 20 gün boyunca her gün , meyveler dibe çökene kadar tahta kaşıkla karıştırılır. Bu aşamada kavanozun çevresinde küçük sinekler görülür. Bu durum endişe edilecek bir şey değildir. Bir süre sonra bu sinekler kaybolur. Meyveler dibe çökerken kabın üstünde sirke anası oluşur. Zamanla kalınlaşacak bu tabaka çok değerlidir. Daha sonraki sirke yapımında kullanılır. Meyveler tamamen çöküp sirke anası oluştuğunda sirke süzülür. Yine cam bir kavanoza alınır artık tamamen keskinleştiğinden emin olunan sirkeye 1 tk tuz eklenir ve kapağı kapatılır. Bekletilen sirke zamanla daha berrak hale gelecek tadı ve kokusu da zaman geçtikçe daha güzel bir hale gelecektir.
Sirke yapımında püf noktalar:
* Sirkenin üstünde bazen ana değil de kef denilen küf benzeri bir durum meydana gelebilir. Bu durumda sirkeyi süzün. Bazen 3 kez peş peşe kef oluşabilir.Kef oluşumu aslında sirke oluşumu çabası olarak değerlendirilir.Ama sonunda anaya dönüşecektir.
* Sirke oluşumu için en uygun aylar bahar aylarıdır.
* Sirke yapımında kullanılan meyveleri büyüklüğüne göre küçük parçalara ayırabilirsiniz. Ancak üzüm gibi meyveleri ezebilirsiniz.
* Meyveler doğal, ilaçsız olmalıdır. Çürük meyveler kesinlikle kullanılmamalıdır.
* Sirke ne kadar çok beklerse o kadar değerlidir.
* Sirkelerinizi plastik kaplarda kesinlikle beklemeyin, en ideali cam kaplardır.
* Meyveler üst yüzeyden çökünce artık sirkeyi karıştırmayın. Ağzı tülbent ile kapalı bir şekilde karanlık ortamda bir buçuk ay civarı beklesin. Bu aşamada sirke anası oluşur.
* Sirke anaları Almanya'da vegan et olarak tüketiliyor ve internette de satışı yapılıyormuş. Tadının da mantara benzediği söyleniyor.
Doğal sirkenin faydaları
- Kas ağrılarına iyi gelir.
- Kalp sağlığını korur. Kalp ile dosttur.
- Gut hastalığına iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Enerji verir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
- Kan basıncını düzenler.
- Kolesterolü düşürür.
- Kan dolaşımını arttırarak varisleri yok eder.
- Probiyotik bakterilerin artmasına yardım eder.
- Menopoz dönemindeki kadınlar için de oldukça faydalıdır.
- Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlemek için, sirkeli su ile yıkanır.
- Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.
- Su ile kaynatılıp buharına durulursa; baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.
- Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.
- Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.
- Sirkeli bez, varislere de oldukça faydalıdır.
- Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.
- Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.
- Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.
- Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.
-Kan yapımını destekler.
-Boy uzamasına katkıda bulunur.
Bilindiği gibi sirkeler meyvelerden elde edilmekte olan vücudumuz için sağlık kaynağı olan gıda maddeleridir. Gıda kimyasının gelişmesi ile birlikte, gıdaların daha çok raf ömrüne sahip olmaları için içlerine katkı maddeleri konulmaktadır. Sirkeye de katkı ve koruyucu olarak sodyum metabisülfit ilave edilmekte olup bu madde de bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
E223 (Sodyum Metabisülfit) nedir?
E223 nedir diyenler için; E223 olarak bilinen sodyum metabisülfit, antioksidan yani yağların oksitlenmesini engelleyen, gıdaların koyulaşmasını önleyen inorganik bir tuz olan gıda katkı maddesidir. Kömürün katranından elde edilir. Normalde katı halde bulunan bu madde genelde beyaz renktedir. Gıdalarda daha çok uzun sürede bozulmaması için katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Fakat bu maddeyi içeren gıdaların tüketilmemesi gerektiği söylenmektedir. Çünkü bu madde insan vücudunda alerjik bir tablonun gelişmesine, özellikle mide duvarlarının tahrişine ve solunum yollarının tıkanıklığına yol açan astım tablosunun gelişmesine yol açabilir. Bu madde normal bisküvilerde, fırınlanmış ürünlerde, konserve sebzelerde, meyve suları, dondurulmuş patateslerde, bira ve alma şaraplarında bulunmaktadır.
Bu madde özellikle Dna üzerinde hasarlara yol açabilir. Bu maddeler ete renk vererek taze görünümlü hale getirebilir. Bu maddeler kansere dahi yol açabilir. Sodyum metabisülfit, fazla alındığında karaciğerde depolanır üre olarak da vücuttan atılır. Sodyum metabisülfit denen E223, gıda sektörünün yanı sıra daha birçok alanda daha da kullanılmaktadır.
Endüstriyel sirkedeki gizli tehdit bizleri sağlık için son derece faydalı olan sirkemizi yapmaya yöneltmiş olup doğadaki türlü şifalı meyveler ve bahçelerimizdeki mis kokan üzümlerden rengârenk sirkeler elde etmemizi sağlamıştır.
Şekerli tüm meyvelerle sirke yapılabiliyor. Özellikle elma ve üzüm çok sık yapılan türleri. Elma ve üzümün yanı sıra biz ayva, nar, dağ çileği, muşmula, erik, kuşburnu, böğürtlen,alıç, Trabzon hurması, limon ve portakal ile de çeşitli sirkeler yaptık. Sirke yaptığımız meyvenin ilaçsız ve doğal olmasına dikkat ettik.
Sirke yapımında kullanılan malzemeler
*İstenilen doğal meyveler
*İçme suyu ( çeşmeden klorlu su olmayacak.)
* Sirke anası ( İlk sirke yapımında sirke anası bulmakta zorluk çekebilirsiniz. Sirke anası sirkenin daha hızlı ve kolay mayalanmasını sağlamaktadır. Ancak sirke yaparken şart değildir. İlk önce sirkenizi sirke anası olmadan da kurabilirsiniz. Sirkeniz oluştuğunda üstünde biriken jel kıvamındaki parlak dokuyu saklayıp daha sonraki sirkelerinizde maya olarak kullanabilirsiniz.)
*1 tk bal ( Şekeri az olan meyvelerde eklemek gerekir. Sirke oluşurken içindeki bakteriler ihtiyaç duyduğu şekeri meyvenin şekeri az ise buradan karşılayabilir.)
* 1 tk nohut veya bulgur ( şart değil ama yine de mayalanmasını hızlandırmaktadır.
* 1/2 çay bardağı doğal sirke ( varsa şart değil.)
*Cam kavanoz
*Tahta kaşık
*Tülbent ve paket lastiği
Yapılışı
Öncelikle meyveler çok güzel bir şekilde yıkanır. Cam kavanozun 1/3 ü kadar meyve ve geri kalanına da su eklenir. Yine varsa sirke anası, doğal sirke, bal, nohut ve bulgur karışıma eklenir. Tahta kaşıkla karıştırılır. Cam kavanozun ağzı kapakla kesinlikle kapatılmaz. Sirke oluşumu için hava alması gerektiğinden üstü tülbent ile örtülür ve paket lastiği ile sabitlendirilir. Doğrudan ışık almayan 25-30 derece oda sıcaklığında bir yerde 20 gün boyunca her gün , meyveler dibe çökene kadar tahta kaşıkla karıştırılır. Bu aşamada kavanozun çevresinde küçük sinekler görülür. Bu durum endişe edilecek bir şey değildir. Bir süre sonra bu sinekler kaybolur. Meyveler dibe çökerken kabın üstünde sirke anası oluşur. Zamanla kalınlaşacak bu tabaka çok değerlidir. Daha sonraki sirke yapımında kullanılır. Meyveler tamamen çöküp sirke anası oluştuğunda sirke süzülür. Yine cam bir kavanoza alınır artık tamamen keskinleştiğinden emin olunan sirkeye 1 tk tuz eklenir ve kapağı kapatılır. Bekletilen sirke zamanla daha berrak hale gelecek tadı ve kokusu da zaman geçtikçe daha güzel bir hale gelecektir.
Sirke yapımında püf noktalar:
* Sirkenin üstünde bazen ana değil de kef denilen küf benzeri bir durum meydana gelebilir. Bu durumda sirkeyi süzün. Bazen 3 kez peş peşe kef oluşabilir.Kef oluşumu aslında sirke oluşumu çabası olarak değerlendirilir.Ama sonunda anaya dönüşecektir.
* Sirke oluşumu için en uygun aylar bahar aylarıdır.
* Sirke yapımında kullanılan meyveleri büyüklüğüne göre küçük parçalara ayırabilirsiniz. Ancak üzüm gibi meyveleri ezebilirsiniz.
* Meyveler doğal, ilaçsız olmalıdır. Çürük meyveler kesinlikle kullanılmamalıdır.
* Sirke ne kadar çok beklerse o kadar değerlidir.
* Sirkelerinizi plastik kaplarda kesinlikle beklemeyin, en ideali cam kaplardır.
* Meyveler üst yüzeyden çökünce artık sirkeyi karıştırmayın. Ağzı tülbent ile kapalı bir şekilde karanlık ortamda bir buçuk ay civarı beklesin. Bu aşamada sirke anası oluşur.
* Sirke anaları Almanya'da vegan et olarak tüketiliyor ve internette de satışı yapılıyormuş. Tadının da mantara benzediği söyleniyor.
Doğal sirkenin faydaları
- Kas ağrılarına iyi gelir.
- Kalp sağlığını korur. Kalp ile dosttur.
- Gut hastalığına iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Enerji verir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
- Kan basıncını düzenler.
- Kolesterolü düşürür.
- Kan dolaşımını arttırarak varisleri yok eder.
- Probiyotik bakterilerin artmasına yardım eder.
- Menopoz dönemindeki kadınlar için de oldukça faydalıdır.
- Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlemek için, sirkeli su ile yıkanır.
- Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.
- Su ile kaynatılıp buharına durulursa; baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.
- Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.
- Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.
- Sirkeli bez, varislere de oldukça faydalıdır.
- Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.
- Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.
- Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.
- Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.
-Kan yapımını destekler.
-Boy uzamasına katkıda bulunur.
Bilindiği gibi sirkeler meyvelerden elde edilmekte olan vücudumuz için sağlık kaynağı olan gıda maddeleridir. Gıda kimyasının gelişmesi ile birlikte, gıdaların daha çok raf ömrüne sahip olmaları için içlerine katkı maddeleri konulmaktadır. Sirkeye de katkı ve koruyucu olarak sodyum metabisülfit ilave edilmekte olup bu madde de bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
E223 (Sodyum Metabisülfit) nedir?
E223 nedir diyenler için; E223 olarak bilinen sodyum metabisülfit, antioksidan yani yağların oksitlenmesini engelleyen, gıdaların koyulaşmasını önleyen inorganik bir tuz olan gıda katkı maddesidir. Kömürün katranından elde edilir. Normalde katı halde bulunan bu madde genelde beyaz renktedir. Gıdalarda daha çok uzun sürede bozulmaması için katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Fakat bu maddeyi içeren gıdaların tüketilmemesi gerektiği söylenmektedir. Çünkü bu madde insan vücudunda alerjik bir tablonun gelişmesine, özellikle mide duvarlarının tahrişine ve solunum yollarının tıkanıklığına yol açan astım tablosunun gelişmesine yol açabilir. Bu madde normal bisküvilerde, fırınlanmış ürünlerde, konserve sebzelerde, meyve suları, dondurulmuş patateslerde, bira ve alma şaraplarında bulunmaktadır.
Bu madde özellikle Dna üzerinde hasarlara yol açabilir. Bu maddeler ete renk vererek taze görünümlü hale getirebilir. Bu maddeler kansere dahi yol açabilir. Sodyum metabisülfit, fazla alındığında karaciğerde depolanır üre olarak da vücuttan atılır. Sodyum metabisülfit denen E223, gıda sektörünün yanı sıra daha birçok alanda daha da kullanılmaktadır.
Endüstriyel sirkedeki gizli tehdit bizleri sağlık için son derece faydalı olan sirkemizi yapmaya yöneltmiş olup doğadaki türlü şifalı meyveler ve bahçelerimizdeki mis kokan üzümlerden rengârenk sirkeler elde etmemizi sağlamıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder