Ana içeriğe atla

Nazan Bekiroğlu'nun Mücella Romanının Eleştirisi


                                 "MÜCELLA"  BİZDEN BİRİ                                        


               Mücella; annesi ile yaşayan hiç evlenmemiş biridir. Daha annesinin karnındayken babasını kaybetmiş, gelin kaynana anlaşmazlıklarına katlanamayan abisi ise babadan kalan emektar terzihaneyi satıp, hakkını alarak önce İstanbul'a oradan da Almanya'ya göç etmiştir. Adına istinaden her yeri temizleyip parlatmasıyla tanınan "Mücella" herkesin yardımına koşan, toplumda sevilen sayılan bir konuma gelmiştir. Çevresindekilerin akıl danıştığı, dert yandığı, sıkıntılarını paylaştığı biri olmuştur. Baskıcı bir anne ve kızının yaşamına tanık olduğumuz eserde akrabalık, bir  komşuluk ilişkilerinden , kız istemeye, düğünden cenazeye kadar birçok toplumsal olaya şahit oluyoruz.

   Nazan Bekiroğlu'nun kaleminden çıkmış, ilk olarak dilinin yalınlığı ve akıcılığı ile bizi saran bu eserde, Anadolu' nun kuzeyinden, Karadeniz'in önemli bir şehri olan Trabzon'dan, bize sesleniyor. Doğup büyüdüğü şehrin ve daha büyük çerçeveden bakıldığında ülkemizin yaşadığı değişimi ustalıkla anlatan yazar geçmişin bilinmeyen gerçekliğine ışık tutuyor.
   Cumhuriyetin ilk yıllarından yakın geçmişe kadar olan zamana kadar çok geniş bir yelpazeden bahseden kitapta siyasi ve ekonomik olaylara; ev hanımı , doktor, memur, asker, bakkal, bankacı, öğrenci vb. kesimlerden insanların düşüncelerine ve tepkilerine, dönemin olaylarının halkı nasıl etkilediğine bizzat onların evine misafir olarak ,onların diliyle anlatmıştır.
   Bekiroğlu'nun önceki eserlerine göre daha sade ve akıcı bulduğum "Mücella" dönem olaylarına ve özellikle tarihe merakı olanlardan, her kesimden okuyucunun sıkılmadan okuyabileceği bir başucu kitabıdır.
    Üniversite yıllarımda Nazan Bekiroğlu ile tanışmış,derslerinden istifade etmiş biri olarak kendimi şanslı hissediyorum. Şiir havasında sözler,etkileyici bir anlatım...Sanki bir düşteyiz. 
   "Mücella" bence Bekiroğlu'nun en güzel eserlerinden biri. Kanlı ,canlı karşımızda...Bizim de etrafımızda kendi kabuğuna çekilmiş, kendi hayatını unutup başkalarının sıkıntılarına yetişen, kendini çevresindekilere adayan, toplum ve aile baskısı -ya da saygısı da diyebiriz- nedeniyle kendini yeterince ifade edemeyen Mücellalar yok mu?
...
   Ben okuduğum kitabımı internetten sipariş yoluyla temin ettim. Güzel bir tevafuk sonucu kitabım yazarından imzalı geldi. İyi bir okuyucu olarak benim için ne büyük bir mutluluk olduğunu tahmin edersiniz:)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolofi(kolet)

Kolofi(kolet Rize yöresi) Malzemeler: 1 paket Kuru maya 1litre ılık su Aldığı kadar un 1 çay kaşığı Şeker 1 tatlı kaşığı Tuz Yapılışı: Bir kapta ılık su ve mayayı çözüyoruz. Başka bir kaba un koyup ortasını havuz yapıyoruz. Ardından çözülmüş mayamızı havuzun içine döküyoruz. Tuz ve 1 çay kasığı kadar şeker ekliyoruz. Ardından hamurumuzu  yoğuruyoruz, yapışmaması için biraz su ile ellerimizi ıslatabiliriz. Hamurumuzu daire şeklinde oklava yardımıyla açıp kızgın yapıştırmaz az yağlı tavaya koyuyoruz. Alt üst pişirip  biraz kızarınca alıyoruz. Tereyağ ve mincimizi(tulum peyniri) üstüne koyup sıcak olarak servis edebilirsiniz. Not: Bu tarifin püf noktası Karadeniz'in doğal tereyağı ve Mincim adı verilen enfes tulum peyniridir.Kuru maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz.

Rol ekmek

Roll ekmek Malzemeler: 1 su b.su(ılık) 1 tatlı k.toz şeker 1 tatlı k.tuz 5 gr.toz maya 3 su b.un 3 yemek k.yoğurt Yapılışı: 1.Derin bir kaseye,ılık su,toz şeker,tuz ve toz maya ilave köpürünceye kadar karıştırın. 2.Başka bir kaseye un ilave edip,mayalı suyu içerisine döküp karıştırın ve yoğurun.Üzerine streç film ile kapatın ve oda sıcaklığında 30 dk. bekletin. 3.Hamuru 6 eşit parçaya bölüp,zemini yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine yerleştirin. 4.Hamurların üzerlerine kesikler atıp,yoğurt sürün ve bir tutam un serpin. 5.Önceden 180 dereceye kadar  ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar (30-35 dk) pişirin.

Dana Paillard

YABAN MANTARI SOSU İstiridye mantarı Kültür mantarı Baby ıspanak Tuz Karabiber Krema Nişasta Zeytinyağı PATATES PÜRESİ Patates Tuz Karabiber Tane hardal Tereyağı SEBZE SOTESİ Kırmızı biber Yeşil biber Baby ıspanak Havuç Kabak Soya filizi ETİN MARINESI İÇİN Kontrafile Tane karabiber Kimyon Soya sosu Balzamik sirke Limon Zeytinyağı YAPILIŞI Öncelikle mantarlarımızı doğrayıp zeytinyağında soteliyoruz.Ispanakları ekliyoruz,ıspanakları koyduktan sonra kremayı koyuyoruz,tuz ve karabiber atıyoruz sonra nişastayı suyla açıp Sosa ekliyoruz.Biraz çektikten sonra ocaktan alıyoruz. SEBZE SOTESİ İÇİN; Bütün malzemelerimizi jülyen doğruyoruz.Daha sonra tavaya yağ koyup biberleri atıyoruz.Biberler sotelendikten sonra sırasıyla havuç,kabak ve soya filizini ekliyoruz.Tuzunu ekleyip ocaktan alıyoruz. PÜRE İÇİN;Pataesleri haşlayıp blendırdan geçiriyoruz sonra tereyağı,tane hardal,karabiber,tuzunu ekliyoruz. Marine yaptığımız eti ızgara tavada pişiriyoruz dah...

Etiketler

Daha fazla göster